Uczestnicy warsztatów „Kulinarna Przystań Młodych”, oprócz umiejętności kulinarnych, poznają stolice regionów/krajów z naszych kulinarnych podróży. Zapoznają się z najważniejszymi zabytkami i elementami historii, z których wywodzi się kuchnia danego regionu/kraju. Na każdym spotkaniu grupa poznaje inny kraj/region.
Cele projektu: zwiększenie świadomości dbania o odpowiednio zdrowe odżywianie – promocja idei slow food kontra fast food - oraz zwiększenie wiedzy o wartościach odżywczych produktów i potrzebie zmian w odżywianiu dzieci i młodzieży, - zmotywowanie uczestników warsztatów do prowadzenia zdrowego trybu życia poprzez samodzielne przygotowywanie potraw i przekąsek, - nauka przez zabawę, - rozwój kreatywności poprzez stymulację wielozmysłową, - oddziaływanie uczestników warsztatów na swoich bliskich w zakresie zdrowego trybu życia i budowania więzi poprzez wspólne gotowanie.
W ramach projektu planowane jest: - 30 godzin warsztatów kulinarnych w cyklu 10 spotkań 3 godzinnych, w ramach których uczestnicy przygotują:
- Grecja - mussaka, deser borówkowy na jogurcie greckim,
- Śląsk – śląska pieczeń z jajkiem, pischinger,
- Francja - omlet na słodko lub z serem, wariacje na cieście francuskim,
- Świąteczne wypieki z różnych stron świata - pierniki klasyczne, ciasteczka korzenne,
- Brazylia – Karnawał w Rio – brazylijskie trufle w posypce, bułeczki serowe,
- No cóż, że ze Szwecji. Skąd się wziął szwedzki stół? – przystawki, deserowe monoporcje,
- Kaszuby - kaszubski kuch marchewny, klopsiki z dorsza po kaszubsku,
- Włochy – fritatta, tiramisu,
- Wielkopolska - bambrzok - pyry na deser, ślepe ryby – zupa ziemniaczana,
- Hiszpania - gaspacho – chłodnik, deser truskawkowy z hiszpańską szałwią chia.